SILA SKROL KE BAWAH UNTUK ARTIKEL TERKINI

Tergendala

Apa yang tergendala tu? Kalo korang tak tanya pon tak mengapa...aku tetap mau jawab. Yang tergendala tu ialah projek aku nak tayangkan gambar warna-warni perang demokrasi kali ke doplas ini.

Problemnya hanya satu, aku tak dapat nak transfer-kan pic² dalam kamera tu ke komputer. Sebabnya, cabel kamera tu dah pergi entah ke mana, huhuhu. Memori card dia pulak kecik, tak sepadan dengan saiz lubang yang tersedia di sisi laptop. Boleh jer nak masukkannya, tapi tak menghasilkan apa-apa tindak-balas. Tiada sebarang respons positif dari sistem rangsangan laptop tu. Kad leader lak, anak sedara aku dah bagi pinjam kat kawan dia. Huh, bertimpa-timpa.

So sekarang, aku masih menanti hari untuk publish-kan gambar² tu kat blog nih. Pic yang aku aku siarkan itu banyak seputar suasana PRU-12 di Parlimen Kuala Terengganu. Parlimen yang telah mencipta sejarah pada perang demokrasi kali ini. Parlimen yang menyaksikan pertembungan tiga penjuru. BN, PAS, dan juga seorang calon BEBAS.

BN diwakili oleh orang 'besar', Dato' Razali. PAS pula diwakili oleh orang 'panas' parti tersebut yang juga 'kepala' kepada pertubuhan yang dinamakan BERSIH, iaitu Mohamad Sabu. Manakala BEBAS menampilkan seorang warga emas Melayu Muslim sebagai wakil mereka. Beliau lebih suka dipanggil 'tok' sahaja.

'Perempuan Melayu Terakhir' yang menjadi calon BEBAS itu berusia 89 tahun. Seorang nenek dengan basikal tuanya telah menjadi calon di Parlimen Kuala Terengganu. Itu sudah dikira satu sejarah. Kita lihatlah saja pertembungan mereka nanti untuk menakluki Parlimen yang baru sahaja dinobatkan menjadi Bandaraya Pesisir Air yang juga tersohor dengan prinsip 'Tiada Halangan, Hanyalah Peluang' itu.


Ehem:

: Hangpa jgn tersilap baca 'Tiada peluang, hanyalah halangan' sudahlah. Haru-biru jadinya nanti :D

Sembang-sembang

Assalamualaikum...

Memang bosan kalau melewati blog yang lama-lama sekali baru di-update kan? Jangankan korang, aku sendiri pun terkena tempias kebosanan itu. Apakah tip-tip untuk 'mencergaskan' laman blog ye? Ntah...

Oh ya! Sekarang gendang perang sudah pun dipalun oleh PM kita...dan rata-rata ceruk bandar dan desa nampaknya sudah diwarnai dengan warna-warni panji-panji perjuangan masing-masing. Wajib hukumnya setiap individu warganegara untuk turut serta dalam peperangan demokrasi ini. Berdosa hukumnya jikalau kita hanya duduk, pandang, dan berlalu begitu sahaja. Tentang perjuangan mana yang harus disertai, itu persoalan yang kedua.

So, sekarang gua mau pusing-pusing carik kamera dulu...lepas tu insya-Allah kehebatan warna-warninya akan menghiasi ruang maya ini. Biar saja gambar yang bakal dihidangkan nanti yang menterjemahkan suasana perang demokrasi yang ke 12 itu.

Chow...

Kepada-Nya Kita Pasti Kembali...


Hari ini baru aku terluang untuk mengakses laman maya. Hari ini juga baru aku dapat tahu bahawa salah seorang rakan blogger yang ada link di blog ini sudahpun pergi, kembali ke pangkuan Penciptanya yang tercinta. Meninggalkan kita dan 'kepincangan' dunia buat selamanya. Dia yang aku maksudkan ialah saudara PANAHARJUNA.

Biarpun aku hanya mengenali 'rumah'nya dan bukan tuannya, namun terasa juga sedikit terkejut dengan khabar ini dan terjelma juga kesyahduannya. Dari itu, ku pohon agar sama-sama kita munajatkan sekalung doa mengiringi pemergian beliau. Mudahan berbahagialah beliau di sana. Al-Fatihah!


Ehem:
: Baca ulasan lanjut tentang beliau di sini: UNIKA PTS
: Gambar ihsan dari Sifu PTS